Proces obnovy bytových domů, zejména snižování jejich energetické náročnosti, je stále aktuálním tématem. Základním předpokladem pro úspěšnou realizaci je zajištění finančních prostředků. Situace zůstává nadále příznivá. I v letošním roce se budou bankovní úroky držet na velice nízké úrovni a banky se budou snažit nabídce programů Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) konkurovat i formou určitých slev a bonusů.

I v roce 2014 se očekává, že jak stát, tak banky budou chtít proces obnova bytového fondu dále podporovat. Ze strany státu půjde opět o úrokově zvýhodněné úvěry, poskytované SFRB. Již dnes je jasné, že v programu Panel jsou připraveny zdroje na úvěrování ve výši minimálně 700 miliónů Kč. Navíc 23. ledna 2014 byl otevřen i program Jessica, což představuje dalších 600 miliónů Kč zvýhodněných úvěrů za obdobných cenových podmínek, jako nabízí program Panel 2013+. 

Je jen otázkou, jaký bude v letošním roce zájem družstev a SVJ o čerpání z těchto prostředků. Rok 2013 totiž ukázal, že většina klientům dala přednost bankovním úvěrům.