Zvyšující se cena vody nás učí větší hospodárnosti. Přesto ne vždy dostaneme vyúčtování v očekávané výši. Důvodem jsou pokusy některých spolubydlících měření spotřeby vody ovlivnit. Problémem bývá i nedostatečná údržba vodovodních baterií a splachovacích systémů. I zdánlivě malé ztráty se v průběhu roku nasčítají na nemalé peníze.

 

Investujte do kvalitnějších vodoměrů

Rostoucí ceny studené i teplé užitkové vody kladou vyšší nároky na přesné měření spotřeby a spravedlivě rozúčtování nákladů na jednotlivé domácnosti v domě. Majitelé domů a bytová družstva by proto neměli váhat s investicí do kvalitních vodoměrů. 

Moderní vodoměry měří spotřebu vody i při velmi nízkém průtoku okolo šesti litrů vody za hodinu. To umožňuje mnohem spravedlivěji účtovat náklady. Cena přesnějšího vodoměru je přitom prakticky stejná jako u běžného měřícího zařízení.  

Důležitá je pravidelná údržba

Pro co nejpřesnější měření je vhodné do všech bytů a dalších užívaných prostor v domě instalovat vodoměry stejného typu. Tím zajistíme spravedlivé rozpočítání spotřeby vody, protože do naměřených hodnot se nepromítnou odchylky způsobené různou přesností a odlišným technickým provedením vodoměrů. Měřidla stejného typu navíc zjednodušují údržbu a případnou výměnu vadných kusů za nové. Samozřejmostí by měla být rovněž pravidelná kontrola technického stavu vodoměrů a ze zákona povinné metrologické ověření v určeném časovém intervalu.

Pozor na silné magnety

Na trhu najdete celou řadu vodoměrů, které jsou díky své konstrukci snadno ovlivnitelné silným magnetem. Magnet totiž  působí na magnetickou spojku lopatkového kola vodoměru a vlastního měřícího zařízení, a jeho přiložením je proto možné měření spotřeby úplně zastavit. Podvodům s magnety se lze snadno vyhnout instalací moderních antimagnetických vodoměrů, schválených podle nejnovější evropské směrnice o měřících přístrojích MID. Ty jsou vybavené speciálním stíněním, díky kterému není možné měření ovlivnit ani velmi silnými neodymovými magnety.

Kontrolujte stav celé vodovodní instalace

Přesnost vodoměrů ovlivňuje také kvalita vodovodní instalace v bytech. Například zanesené perlátory nebo pračky připojené na směšovací vodovodní baterie mohou mít za následek přetlačování studené vody do rozvodů teplé užitkové vody. To se pak u příslušného vodoměru projeví jako odečet náměru spotřeby vody. Před bytový vodoměr je proto vhodné instalovat zpětnou klapku, která tomuto nežádoucímu efektu zabrání.

Problémy mohou vodoměrům způsobit i pákové baterie. Ty při zavírání vytváří velké rázy vody a měřící zařízení kvůli setrvačnosti lopatkového kola registruje spotřebu, i když voda potrubím již neteče. Řešením jsou modernější vodoměry speciálně navržené pro použití s pákovými bateriemi.

Na vině může být zastaralý vodoměr

Nepřesné vyúčtování spotřeby vody mohou mít na svědomí i starší typy vodoměrů s malou citlivostí na nízký průtok vody. Pokud tedy dochází k únikům vody špatnými kohoutky či nefunkčními ventily na toaletách, vznikají všem nájemníkům nezanedbatelné ztráty.

 

Jedním špatným klozetovým ventilem zbytečně proteče i 15 litrů vody za hodinu. To při průměrných cenách vodného v České republice 71,60 Kč/m3 znamená roční finanční ztrátu ve výši více než 9000 Kč. Takto spotřebovanou vodu však starší bytový vodoměr nezaznamená. Ztrátu ale zaregistruje přesnější společný měřič průtoku instalovaný na patě domu a vzniklou škodu pak musí uhradit všichni nájemníci.