Většina výtahů v České republice byla instalována před rokem 1993 a jejich současný stav neodpovídá evropské normě. Některé z nich mají dokonce takové provozní nedostatky, že mohou ohrozit zdraví přepravovaných osob. Dle statistik Unie výtahového průmyslu Č5 vykazuje vysoká provozní rizika

přibližně 40.000 výtahů v České republice.

ODPOVĚDNOST NESE MAJITEL DOMU

Evropská norma ČSN 81-80 z roku 2004 uvádí, že u všech výtahů uvedených do provozu před rokem 1993 měla být do konce března 2006 provedena inspekční prohlídka, která stanoví rozsah a závažnost provozních rizik. U výtahů uvedených do provozu v letech 1993 až 1999 byl termín stanoven do konce března 2009.

Provozních rizik je celkem 85 typů a jsou dle závažnosti a četnosti rozdělena na vysoká, střední a nízká. Provozovatelé výtahů mají povinnost odstranit vysoká rizika do pěti let od inspekční prohlídky (březen 2011, respektive březen 2014) a střední do deseti let. U nízkých rizik nebyl termín určen.

Evropská norma má v ČR bohužel pouze doporučující charakter a není závazná jako v jiných zemích. Pokud by se ale v nedostatečně zabezpečeném výtahu někdo zranil či dokonce zabil, veškerou odpovědnost ponese majitel budovy.

Náklady na léčbu, bolestné a ušlý zisk zraněných osob mohou dosáhnout i několika milionů korun. To by pro majitele jednotlivých bytů představovalo neplánované výdaje v řádu statisíců korun. Cedule s nápisem "Použití na vlastní nebezpečí" či "Výtah mimo provoz" vás odpovědnosti nezbaví.

OPRAVA, NEBO NOVÝ VÝTAH?

V případě, že ze závěru inspekční zprávy vznikne povinnost odstranit velké množství zásadních bezpečnostních rizik, jako jsou například chybějící kryty pohyblivých částí, obousměrné zachycovače, oboustranné komunikátory, požárním předpisům neodpovídající dřevěná kabina, nedostatečné osvětlení šachty a v neposlední řadě chybějící kabinové dveře, doporučuje se komplexní výměna výtahů. Postupná modernizace by byla ve většině případů finančně neefektivní a nevedla by ke komplexnímu řešení v požadovaném čase.

VÝTAH ZA MILION, STO KORUN MĚSÍČNĚ NA BYT

V panelovém domě se čtyřiceti byty stojí výměna výtahu přesně milion korun, jeden byt se tedy na nákladech podílí částkou 25 000,-Kč . Pokud tento panelový dům požádá o úvěr v některé z bank v České republice v celé výši potřebné investice se splatností 20 let, bude výše měsíční splátky cca. 5500,-Kč, což představuje cca. 100,-Kč měsíčně na jeden byt. Zatížení rozpočtu jednotlivých majitelů je tedy minimální.

JAKÉ MÁME MOŽNOSTI?

Pro každý dům existuje několik možností technického řešení výtahů, jednotlivé návrhy se tak mohou lišit nejen cenou, ale i způsobem provedení. Porovnejte tedy všechny nabídky a variantu, která se vám bude zdát nejlepší, si nechte nacenit od všech společností. Tímto způsobem získáte srovnatelné nabídky, které můžete následně objektivně posoudit podle vámi vybraných kritérií. Při rozhodování o volbě dodavatele by neměla hrát hlavní roli cena. Dalšími důležitými parametry by měly být délka záruky, cena a rozsah servisu, energetická náročnost zařízení, délka montáže a také reference dodavatele. Určitě stojí za námahu nechat se svézt výtahem stejného nebo podobného typu od dvou až tří společností, které zvolíte do užšího výběru.